Når: Søndag 17. september, kl. 18:00
Hvor: Peer Gynt, småbord
Priser: fra 150,- til 350,-

Vivaldis årstider

Søndag 17. september, kl. 18:00

Kjøp billett

«De fire årstider» – tittelen får de aller fleste til å nikke gjenkjennende. Antonio Vivaldis verk fra 1725 er verdens kanskje mest populære klassiske musikkverk, elsket av publikum gjennom århundre. Fem av Norges fremste musikere vil nå fremfører dette fantastiske verket. Med Atle Sponberg, Edvard Erdal, Eivind Ringstad, Åse Mathiesen og Ingvild Sandnes.

De fire årstider
Disse solokonsertene er del av Vivaldis opus 8: samlingen «Il cimento dell'armonia e dell'inventione», som ble publisert hos Michel-Charles Le Cène i Amsterdam i år 1725. Sammen med selve konsertene ble det trykket sonetter som beskriver de forskjellige årstidene. Disse er av Vivaldi selv, som en klar inspirasjon til utøveren. Kveldens musikere vil fortelle mer om dette på konserten.

Sammen med pianokvartetten skildrer solofiolinen på et fargerikt og dramatisk vis, karakterene til de forskjellige årstidene.

Antonio Vivaldi (1678-1741) var et kraftsentrum i sin tids europeiske musikkliv. Han skrev mye musikk – cellokonserten på denne konserten er for eksempel et av 27 slike verk. Han skrev ca. 500 solokonserter totalt, deriblant fiolinkonsertene «De fire årstider». Og musikken hans slo an både blant høy og lav i samfunnet, godt hjulpet av Vivaldis fargerike personlighet og hans dyktighet som fiolinist.

Vivaldi mottok bestillinger på musikk fra konger og keisere over hele Europa. Årstidene gir et bredt bilde av den unike musikkbegavelsen Vivaldi og av hvorfor musikken hans fortsatt når nye musikkelskere i dag.

Medvirkende:
Atle Sponberg: fiolin / solist
Edvard Erdal: fiolin
Eivind Ringstad: bratsj
Åse Mathiesen: klaver
Ingvild Sandnes: cello

Billettpriser:
Ordinær: 350
Student: 150
Barn: 150

___

Utøverne har ordet:

Vivaldi skrev beskrivelser til hver årstid som vi vil forteller om. I notene finner man kommentarer som: «Vinteren: de går gjennom isen. Sommeren: En man blir full og sovner i høystakken. Høsten: jakt og skott høres, hunder bjeffer.»

Hva er inspirasjonen vår? Vi vil fremføre et av vår absolutte favoritt-verk som er like dagsaktuell i dag som da det blev skrevet i 1724. Årstidene har begeistret publikum i mange hundre år over hele verden. Dette er verdens mest populære musikkverk.
Hvor lenge har vi spilt sammen? De fleste av oss begynte våre studier på Barratt-Due musikkinstitutt og har kjent hverandre siden tidlig barndom.

Ellers litt om hvem vi er:
Atle Sponberg, som er solist i «Årstidene», er en av Norges fremste fiolinister.
Ingvild Sandnes er en av Norges mest aktive cellister i dag, hun spiller i Den Norske Opera og Filharmonien.
Edvard Erdal er konsertmester i Den Norske Opera.
Einar Kyvik Bauge spiller til vanlig i Kringkastingsorkestret og Åse Mathiesen er en av Norges mest aktive pianister.

Program:

Antonio Vivaldi (1678-1741):
De fire årstider, opus 8, 1-4 (1723)

Fiolinkonsert i E-dur, RV 269, Våren
1. Allegro
2. Largo
3. Danza pastorale. Allegro

Fiolinkonsert i g-moll, RV 315, Sommeren
1. Allegro non molto
2. Adagio e piano – Presto e forte
3. Presto

Pause

Fiolinkonsert i F-dur, RV 293, Høsten
1. Allegro
2. Adagio molto
3. Allegro 'Caccia'

Fiolinkonsert i f-moll, RV 297, Vinteren
1. Allegro non molto
2. Largo
3. Allegro


Når: Søndag 17. september, kl. 18:00
Hvor: Peer Gynt, småbord
Priser: fra 150,- til 350,-