Når: Fredag 21. februar
kl. 19.00
Hvor: Anitra
Priser: 598,-

Tradisjons-øl

Fredag 21. februar kl. 19.00

Kjøp billett

Bli med på en spennende reise inn i norske bryggetradisjoner gjennom hele 2000 år. Med presisjon og stor kunnskap forteller Bryggemester Jostein Sæthre og øl-ekspert Tom Kjetil Olsen om norske bryggetradisjoner. Ekspertene serverer to forskjellige øl; en mørk med preg av krydder, en noe lysere med et syrlig preg. Restaurant Henrik & Kompani tryller fram tradisjonsmat som passer til de ulike ølsortene.

Tradisjonen med å brygge øl rundt om på gårdene i Norge er lang. Øl ble et viktig betalingsmiddel og derfor ble også Gulatingloven etablert som en lov der bønder skulle brygge øl, og i tillegg også dyrke ulike urter som ble brukt i mat, drikke og medisin. Loven ble bare mer og mer viktig, og det ble stilt stenge krav til de som brygget. Om brygg uteble, kunne du i verste fall bli fratatt gården og den ble delt mellom kongen og kirken.

Dette foredraget tar for seg hvordan øl ble brygget i disse århundrene. Og ble for eksempel, vikingenes øl annerledes på grunn av reisene nedover i Europa eller alle deres tokter til England og landene rundt?

Ølet som vil bli servert inneholder tradisjonelle norsk råvarer, slik bryggere gjorde det for over 1000 år siden. Sammen med dette serveres to deilige retter som er meget sammenliknbare med hva som ble spist for over 1000 år siden.

Jostein Sæthre, vestlending som bosatte seg i Oslo. Han har mange års erfaring med å brygge spennende øl. Først som hobby, så en periode innom Grunerløkka Brygghus. Han etablerte så Skumbag, som med sin sur-øl har skapt nye trender i Oslos pub-verden. I dag jobber han som brygge-mester hos Fjordfolk i Sandefjord, og er samtidig også brygge-mester hos Skumbag. Du finner derfor hans øl både i butikk og på Vinmonopolet. Jostein er kjent for prosjekter som Kokosbolle-øl, og Gorilla-gress. Og for å ha laget øl som «Sommer på jorda», «Ola var fra Sandefjord», «KNM Helge Hoppsan» og ikke minst «Tøyseøl». Han var også med på å produsere viking-øl i samarbeid med Naturhistorisk museum i Oslo.
Jostein har skrevet flere bøker om øl, og om øl og mat, han har også laget loggbok for Ølbryggere.

Tom Kjetil Olsen har holdt ølsmakinger de siste 15 årene. Han har vært primus motor for tidligere Unionbryggeriets venner med mange omvisninger på bryggeriet. Med interesse for lokalhistorie, og ikke minst vår vikinghistorie, blir dette en mulighet å koble sammen vår historie og våre spise- og drikkevaner. Etter noen år som freelance innen ølfaget var han med å drive Gulating i Skien, og har i dag konseptet Skjenåpreik, som holder øl- og mat-foredrag. Han har holdt over 400 ølsmakinger, smakt sikkert nærmere 4000 øl, og er i dag leder for Ølklubben «Den bitre humle». Tom Kjetil har også lansert øl som «Slottsøl», «Hedda Gabler», «Tribune-pils», festivaløl til PIT og Viser ved kanalen, og ikke minst Julestrømpa julen 2018. Og fortsatt så er hans favoritt-øl «Vill-IPA» til Y—bryggeriet som vant Telemarksmesterskapet i ølbrygging i 2017.

Henrik & Kompani har lang erfaring med å levere god mat fra sin restaurant på Ibsenhuset, og sørger alltid for gode smaksopplevelser for de som besøker Skiens storstue Ibsenhuset.

Vi ønsker velkommen til de som i dag brygger eget øl, de som har lyst til å lære mer om øl, og ikke minst de som synes det er spennende å smake på god øl og god mat.

Billettpris:

Ordinær: 598 (inkluderer foredrag, ølsmaking og god mat)

Når: Fredag 21. februar
kl. 19.00
Hvor: Anitra
Priser: 598,-