The Ukrainian Classical Ballet Kyiv: Svanesjøen

Når

Lørdag 20. januar 2024, kl. 19.30

Hvor:

Dovregubbens hall

Priser:

fra 599,- til 749,-

The Ukrainian Classical Ballet Kyiv: Svanesjøen

The Ukrainian Classical Ballet Kyiv byr på en meget flott oppsetning av den verdenskjente klassiske balletten Svanesjøen. 

De uforglemmelige og følelsesladede komposisjonene av Peter I. Tchaikovsky, et magisk plot og spektakulær dans -alt dette gjør forestillingen til en ren nytelse.

I 2023 hadde ensemblet en fantastisk suksess med stående kritikker i hele Skandinavia, Tyskland og Nederland.
Det er en stor glede at nettopp dette ensemble vender tilbake i 2024, med den kunstneriske lederen Ivan Zhuravlev.

– Vi har en stor oppgave; å representere ukrainsk kultur på verdensscenen, sier balletdirektør Ivan Zhuravlev på et pressemøte.
– Det er en stor ære og et stort ansvar for oss. Det er med stor glede og stolthet, at vi samler de beste kunstnere i våre sjanger og representerer dem på verdens scener, fortsetter han.

Er det så riktig å presentere dette stykket i disse tider? Svanesjøen er et av verdens største musikkverk og viktigste balletter. Det kan selv Putin ikke gjøre om på.
Det ved både Zelenskij og hans kulturminister selvfølgelig også. Derfor er det også imponerende at se, hvordan Ivan Zhuravlov har tilpasset sin Svanesjøen til krigens symbolikk. I hans utgave får prinsen ikke øye på trollmannen. Nei, prinsen ser kun svaneprinsessen, og trollmannen (les: Putin) lusker rundt bak ham som en ussel snikskytter – i hvert falt inntil han selv avslører seg som bedrager i tredje akt. Ellers gjøres «russeren» usynlig.
Svanesjøen har hatt forskjellige avslutninger. I den opprinnelige versjonen av Marius Petipa og Lev Ivanov fra 1895, endte balletten «ulykkelig». Svaneprinsessen druknet, og prinsen stod alene igjen. Så ble det skapt oppsetninger, hvor svaneprinsessen og prinsen symbolsk beveget seg ut i sjøen og døden sammen. Men sa° kom det i sovjettiden også versjoner, hvor trollmannen blev overmannet, og hvor prinsen og svaneprinsessen fikk hverandre.
I Ivan Zhuravlovs utgave blir trollmannen Rothbart den store taperen. Trollmannen og prinsen kjemper fysisk mot hverandre til det siste, mann mot mann, og det lykkes for prinsen å få revet Rothbarts ene vinge av. Den manglende vingen blir trollmannens død – og heretter kan prinsen og svaneprinsessen allikevel fa° hverandre. Eller uttrykt med krigssymbolikken: Russland vil fa° revet den ene vingen av, og Ukraina vil vinne krigen.
Forhåpentlig avsluttes denne forferdelige krigen snart. Og forhåpentlig får Ukraina atter lov til å blomstre igjen som et selvstendig og stolt land – og som en sterk ballettnasjon.

Billettpriser:
Ordinær: 749
Barn og ungdom (videregående skole og yngre): 705