Snart utsolgt
Når: Fredag 23. august
kl. 18.00
Hvor: Peer Gynt
Priser: 175,-

LiS: Litteraturhuset i Skien 10 år!

Fredag 23. august kl. 18.00

Kjøp billett

Fredag 23. august får du 11 forfattere til prisen av 2. Litteraturhuset i Skien har bursdag! 
Gjør deg klar for samtaler og opptredener med noen av våre viktigste og mest toneangivende forfattere. Det blir en helaftens festival med god mat og drikke og DJ i foajéen og hagen til Ibsenhuset.

Et helaftens festivalprogram:


Mottakelse og åpning

18.00 i Foajéen

Hjulskift* I: Prolog av og med Vigdis Hjorth
18.30 i Foajéen
Et litterært hjulskift er nettopp hva Litteraturhuset i Skien har vært for den postindustrielle byen vår. Det har blitt skapt et hjem for lesning og gode samtaler rundt bøkene. Hør Vigdis Hjorths bestillingsverk til Litteraturhusets tiårsdag.
(*I romanen Hjulskift forteller Vigdis Hjorth kjærlighetshistorien om bilselger Truls fra Skien og litteraturprofessor Louise fra Oslo. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.)

Høytlesning I: Ellen Mari Thelle
18.30 i Hagen
Ellen Mari Thelle leser høyt fra Bernhard banker på – en roman om å håpe og vente. Om at det aldri er for sent. Og at det plutselig kan være det.

Tor Åge LIVE fra Duestien
19.00 i Foajéen
Tor Åge Bringsværd forteller historier LIVE fra sin oppvekst i Duestien i Skien, gata som blant annet er udødeliggjort i Karsten og Petra-bøkene. Og også er nevnt i hans siste bok Mens jeg har dere her. Bringsværd er en fabelaktig forteller, i ordets aller retteste forstand. Velkommen til en sjelden anledning!

Norsk litteraturhistorie 2019–2029 fritt etter hukommelsen: Knut Nærum
19.00 i Hagen
I dette jubileumsforedraget spår Knut Nærum hvordan de neste ti årene i norsk litteratur kommer til å se ut.

2009-scenen: Kjersti Annesdatter Skomsvold, Eivind Hofstad Evjemo, Ellen Mari Thelle i samtale med Henning H. Bergsvåg
19.30 i Foajéen
Velkommen til en samtale som er en hyllest til fire forfatterskap som har utviklet seg i løpet av de ti årene Litteraturhuset i Skien har eksistert. Den første boka vil alltid være spesiell. Hvordan ser forfatterne tilbake på debuten? Hvordan har forfatterskapene utviklet og endret seg?

Hus og hjem-litteraturen: Helga Flatland, Eivind Hofstad Evjemo og Vigdis Hjorth i samtale med Marius Wulfsberg
19.30 i Hagen
Er virkelighetslitteraturen den nye heimstaddiktninga? Hvorfor er det så på død og liv viktig å skrive om hjemmets lune krok? Er det en ny form for heimstaddikting? Eller har vi, som den norske poeten Endre Ruset antyder, gått tom for historier?

Høytlesning II: Tor Åge Bringsværd
20.30 i Foajéen
Husker du barneboka «Jørgen Moes gate nr. 13» som Tor Åge Bringsværd skrev på 70-tallet? Om når nr. 13 ser ut av vinduet og ser gravemaskiner rive vennene nr. 15 og 17 for at det skal bygges et nytt kjøpesenter. La ikke denne sjansen gå fra deg til å høre forfatteren selv lese fra denne høyt elsket bildebokklassikeren med aktuell miljøprofil og poetiske visjoner.

Krimkammeret: Knut Nærum og Ruth Lillegraven i samtale med Ørjan Nordhus Karlsson
20.30 i Hagen
Litteraturen er full av kriminelle hendelser og grusomme ting, uten at alt er krim av den grunn. Når blir noe krim? Sånn krimteknisk sett, hvor går grensa? Bli vitne til denne samtalen mellom tre usedvanlige krimforfattere.

Sant / Usant: Kjersti Annesdatter Skomsvold i samtale med Aasne Linnestå
21.00 i Foajéen
Kjersti Annesdatter Skomsvold fikk sitt gjennombrudd med romanen Monstermenneske. Om den unge kvinnen som bodde hjemme hos foreldrene, i kjellerleiligheten. Romanen er basert på eget liv. Det er også Skomsvolds siste roman, Barnet. Blir litteraturen sannere når den ligger tett opp til eget liv? Handler det om troverdighet, eller handler det om hva som oppleves som sant?

Husmusikanter
21.00 i Hagen

Cellulose LIVE: Skien bibliotek og Litteraturhuset lanserer egen podkast | Stian Johansen og Ørjan Nordhus Karlsson
21.30 i Foajéen

Stemmer fra Telemark SPESSIAL: Helga Flatland, Anders Lunde og Aasne Linnestå i samtale med Marius Wulfsberg
21.30 i Hagen
Velkommen til en SPESSIAL-utgave av Litteraturhusets arrangementsrekke Stemmer fra Telemark. Hvordan preges litteraturen av hjemstedet og omgivelsene forfatteren har vokst opp i? Av og til er det synlig, av og til er det skjult. Hvor bevisst er forfatterne selv på dette fenomenet?

Martas (pro)salong: Marta Breen i samtale med Helga Lilleland
22.15 Foajeen
De litterære salongene blomstret på 1700-tallet. De ble arrangert i private hjem og ble derfor viktige rom for lesende og skrivende kvinner – i et samfunn der kvinner ellers ikke fikk utviklet forfatterskapene sine; ikke fikk rom til å skrive. Hør Marta Breen fortelle om muser og menn, kvinner i kamp og damer du skulle ønske du hadde møtt.

Hjulskift* II: Vigdis Hjorth
22.30 i Campingvogna
Campingliv er også et liv. Spektakulært møte utenfor vogna. Litterær karakter møter sin forfatter = Otto gulvsliper møter Vigdis Hjorth.
(*I romanen Hjulskift forteller Vigdis Hjorth kjærlighetshistorien om bilselger Truls fra Skien og litteraturprofessor Louise fra Oslo. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.)

DJ Henning Bergsvåg
23.00 i Hagen
Den anerkjente poeten Henning H. Bergsvåg er blant annet arrangøren av litteratur- og klubbkveldene Poesidigg på Café Opera i Bergen og er en legendarisk DJ i samme by.

Billettpriser:
ordinær: 175 / medlem LiS: 125 / student: 90
Dørene åpnes kl. 17.30

Trykk her for å kjøpe medlemskap i LiS

Arrangementet er sponset av Bokåret 2019 og NFFO


In English:

This year, Litteraturhuset i Skien can celebrate their first 10 years. They invite you to the birthday party together with eleven of our most important and current authors in Norway.

Når: Fredag 23. august
kl. 18.00
Hvor: Peer Gynt
Priser: 175,-